woensdag 24 februari 2010

Jubileum schrijversdag

Gisteren, 23 februari, was de 20e schrijversdag op het Theresialyceum. Een 20e keer zo'n festijn is op zich al bijzonder maar het was extra speciaal omdat het ook de laatste keer was dat de drijvende krachten Lisette en Ed Dumoulin dit organiseerden; na 20 jaar gaan zij het stokje overdragen aan anderen.

Reden genoeg om flink uit te pakken:
- Voor de onderbouw een hele dag schrijvers en dichtersdag, maar liefst 23 gerenommeerde schrijvers waren op school voor workshops en voordrachten. De gezamenlijk aftrap werd voor 700 leerlingen verzorgd door de schoolband, het Theater van de Verloren Tijd en uiteraard door onze Tilburgse Kinderstadsdichter Sara Bidaoui uit klas 2.
Bij de beeldende vakken is intensief voorwerk gedaan voor deze dag en de school is één grote expositie van kunstwerken waarin gedichten zijn uitgebeeld. Ik had zelf de dankbare (en moeilijke) taak om als jurylid de prijswinnaars te mogen bepalen. 's Middags was er een voordracht van de 3e klassers en het is indrukwekkend om te zien dat ze hun zeer persoonlijke gedichten durfden voor te dragen (toch niet de gemakkelijkste leeftijd) maar ook om te zien hoe stil en aandachtig het publiek was.

Schrijver Ted van Lieshout heeft in zijn weblog
uitgebreid aandacht gegeven aan onze schrijversdag.
Zie ook de recensie van Bea Ros op Leesplein.nl.

- Voor de bovenbouw heeft de dag geheel in het teken gestaan van film & literatuur (in bioscoop MustSee). Met wetenschappelijke lezingen, o.a. door Hans van Driel van de UvT, maar ook met ontmoetingen met 2 auteurs waarvan boeken verfilmd zijn: Tom Naegels en Ronald Giphart. Daarna zijn uiteraard de betreffende films gedraaid.
Op de foto Ronald Giphart met leerlinge Loes van de Ven.



- Als klapstuk hadden we 's avonds een symposium over "Jeugdliteratuur en Werkelijkheid", 150 gasten hebben genoten van interessante voordrachten in een zeer prettige ambiance.
De lezingen werden verzorgd door prof. dr. Helma van Lierop-Debrauwer (hoogleraar jeugdliteratuur in Leiden en Tilburg) en Edward van de Vendel (auteur van jeugdboeken en gedichten) en sloten prachtig op elkaar aan qua thematiek waarbij de invalshoek op een natuurlijke wijze verschoof van meer theoretisch naar verhalen uit de praktijk. Als inleiding heeft Inge van Riel, leerlinge uit de derde klas, het boek "Geluksvinder" van Edward van de Vendel besproken.

Richard Thiel was gisteravond gast op het symposium en heeft voor middernacht nog op een impressie op zijn jeugdliteratuurweblog geplaatst.




Het was een dag vol cultuur: literatuur, beeldende vakken, muziek en film waar alle leerlingen én alle docenten bij betrokken waren. Lisette en Ed bedankt dat jullie dit voor de school al zo lang, zo goed en zo breedgedragen voor elkaar hebben gekregen!

1 opmerking: